A Yokohama tyúk

Ez a Japánból származó dísztyúk egyedi alkatával és színezetével tűnik ki.Kakasa figyelemreméltó farktollazata a legszembetűnőbb.Vezértollai mérete elérheti akár az 1 métert is (öregebb egyedeknél nem ritka a másfél méter).Különlegessége hogy tojóinak is hosszú farktolla van és mindkét nem esetében uszályszerű. Tarajuk Kicsi,párna alakú és a fej elülső részén helyezkedik el.Fül- és toroklebenye kicsi, piros és csupasz, a nyakához simul. A lábuk sárga. Több színben is előfordul, de érdekes módon az  eredeti japán vörösnyerges színváltozat ami nálunk elterjedt az Japánban kihalt. Alapszíne a fajtának fehér, ellenben a másodlagos színeik változatosak ,a vörösnyergű szányai vörösek, a melltollai barnás vörösesek fehér pettyekkel. Aichiben és Shizuokában főképp a teljes mértékben fehéret illetve, az ezüstnyakút aranyháttal, az aranynyakút és a sárgaszínűeket tenyésztenek.

 Eredetük: Valószínűleg Kínából hozta át egy utazó Japánba a Heian-korban.De ez nem bizonyított. A fajta eredetét Japánon belül nehéz meghatározni.Európai megjelenéséről már többet tudunk: egy missziós -név szerint Girad- hozta be Franciaországba 1864-ben. Valószínűleg miatta kapta a Yokohama nevet a faj, ez pedig annak köszönhető hogy a missziós és a japán tenyésztők között kommunikációs problémák léphettek fel. Ugyanis Japánban eredetileg nem létezett Yokohama nevű fajta. Girad feltehetőleg azután a kikötő után nevezte el ahonnan szállították , ez pedig nem más mint Yokohama kikötője.

A fajtára jellemző személyiség- és fajtajegyek: roppant élénkek, a kakasok az emberrel és egymással szemben is agresszívak és harciasak, csípésre hajlamosak. Nagy terület igényűek. Tojásaik kicsik és nem naponta tojnak. Évi átlag tojáshozamuk 80 darab.Tollazatuk puha. A kakasok farktollai törékenyek és könnyen piszkolódnak tekintve hogy ha egy bizonyos méretet elérnek akkor a földön húzzák maguk után. Ha dísztyúkként tartják akkor erre külön figyelni kell és rendszeresen tisztítani és ápolni kell.

Források:

 1. Esther Verhoef – Aad Rijs : Tyúkok enciklopédiája – Ventus Libro kiadó 2004
 2. Horst Schmidt : Dísztyúkok  – Gazda Kiadó  2004
 3. http://www.madarkert.hu/diszbaromfi.html
 4. http://users.atw.hu/allat-klub/yokohama.htm
 5. http://www.writeopinions.com/yokohama-chicken
 6. http://www.mypetchicken.com/images/chickenPix/Medium/Studio_WYkhmCk_0582_M.jpg
 7. http://www.chickenforum.com/images/4/4/4/yokohama.jpg
 8. http://www.gatewaygreening.org/blog/wp-content/uploads/2012/05/Yokohama.jpg

2 hozzászólás

 1. nichimichi said,

  november 23, 2012 - 5:45 du.

  ha jól emlékszem említettétek, hogy kiállításokra is szívesen viszik ezeket a tyúkokat. olvasni lehetett, hogy elég agresszívak a kakasok. na most képzeljünk el egy ilyen “tyúkviadalt” egy ilyen kiállításon 😀 na de viccet félretéve, egyébként szép kis díjakat begyűjthet az illető, ha szép példánnyal rendelkezik.

 2. mokona1 said,

  november 25, 2012 - 1:06 du.

  Főleg ha többféleképpen is díjazzák. Gondolom számításba veszik a testtartást, a színeket, a faroktoll méretet, a vezértoll méretét, a taréjt..
  Szóval mint egy tyúkhúslevesben 😀 .


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: